Programma 6. Stadscentrum
1. Wat willen we bereiken?
In dit programma staat de ontwikkeling van ons stadshart centraal. We streven naar een bruisend centrum voor inwoners uit de eigen gemeente en bezoekers uit de regio. Dit aantrekkelijke centrum bestaat uit een mix van winkels, horeca, evenementen, wonen, dienstverlening, cultuur en bedrijvigheid. Door deze mix te versterken we de ontmoetingsfunctie van het centrum als huiskamer van de stad. We zetten in op een compact centrum, met een gevarieerd aanbod en een aantrekkelijk en groen verblijfsgebied. We moeten steeds blijven anticiperen en meebewegen met de markt en op de ontwikkelingen in de maatschappij om kansen voor ons centrum te benutten. Het gaat goed met ons Osse stadshart. De leegstand is laag, het Walkwartier is volop in ontwikkeling. Landelijk worden we zelfs weleens als voorbeeld gebruikt. Maar dit betekent niet dat het werk gedaan is, ook de bereikbaarheid van het centrum en mobiliteit binnen de stad heeft onze aandacht nodig. Samen met de stakeholders in het centrum werken we de komende jaren door aan een bruisend, groen en toekomst bestendig stadshart.
2. Wat zijn de komende periode de belangrijkste speerpunten?
Gevarieerd en levendig stadscentrum met evenementen
Ook in 2024 blijven we stimuleren dat winkels, horeca en andere publieksaantrekkende functies, zoals evenementen, zich concentreren in de kern van het stadscentrum Heuvel, Walplein en Walkwartier. In 2024 continueren we het opstellen van locatieprofielen. Mogelijk leidt de evaluatie van de locatieprofielen tot een verandering in het aantal, de locatie of effecten van de evenementen.
We hebben in 2023 de beleidskaders (met ambities en doelstellingen) opgesteld voor evenementen (waaronder de Kermis), horeca en terrassen, detailhandel en mobiliteit (waaronder bereikbaarheid) en gaan deze tot uitvoer brengen in 2024. Deze kaders zijn ook richtinggevend voor de integrale visie op het centrum. Deze visie staat in de Koers Stadshart Oss. In 2024 actualiseren we de Koers Stadshart op basis van een evaluatie, maar realiseren ons daarbij ook dat de stad nog volop in ontwikkeling is (met de realisatie van het Walkwartier) en moet blijven. Zo wordt de weekmarkt als onderdeel van het centrum bezien en daarom wordt onderzocht hoe de markt op het plein voor het Warenhuis kan worden geplaatst en hoe dit tot uitvoer kan worden gebracht. In de nieuwe koersnota mobiliteit krijgt de (elektrische) fiets een prominente rol en bij uitvoering van de koersnota zal de fietsbereikbaarheid naar het centrum worden vergroot. In het uitvoeringsprogramma mobiliteit (start najaar 2023) zal uitgewerkt worden welke maatregelen hiervoor nodig zijn, zoals het veilig stallen van fietsen zodat nog meer mensen gebruik maken van bewaakte fietsenstallingen.
In 2025 lopen de Taskforcegelden af wat vraagt om een evaluatie en verkenning van de mogelijkheden voor de volgende periode. Met de Taskforcegelden en door goede samenwerking met centrumondernemers en vastgoedeigenaren hebben we het centrum de afgelopen jaren al veel impulsen gegeven.
Het is verboden om met scooters in het centrum van Oss te rijden. De BOA’s handhaven hier op. Er zijn bij de gemeente en de politie geen signalen/meldingen van onveilige en overlast gevende situaties. Wij zien daarom op dit moment geen reden om, naast het afsluiten door de plaatsing van palen, over te gaan tot cameratoezicht in het centrum om te handhaven op scooters.
Daarnaast hebben we vanuit de commissie ruimte van 25 mei 2023 hebben de vraag om te onderzoeken wat de toegevoegde waarde is van een BOA-punt in het centrum gehoord. Op dit moment vinden we het niet verantwoord om hiervoor een claim te doen op de begroting gezien de financiële positie. Daarnaast hebben we afgelopen jaren gewerkt om de BOA’s een plek te geven in het gemeentehuis zodat ze een vaste uitvalsbasis hebben en eenvoudig kunnen schakelen met andere collega’s.
Tot slot loopt ook de subsidieregeling wonen in het centrum af in 2023. We beoordelen in het najaar van 2023 nut en noodzaak om de subsidieregeling voort te zetten.
Realisatie Walkwartier
In het Walkwartier komt alles samen en haalt de bestaande publieksvoorzieningen naar het stadshart. Daarmee ontstaat er een compact centrum en met de komst van het Walkwartier wordt het stadshart verrijkt door de vele culturele en educatieve activiteiten die hier georganiseerd gaan worden. Het nieuwe Walkwartier is volop in ontwikkeling en de aanbestedingen voor de afbouw en installaties van het Warenhuis lopen. In 2024/2025 wordt het inrichtingsplan Walkwartier gerealiseerd, met name de inrichting van de openbare ruimte krijgt een groen karakter. Daarnaast start de afbouw van het Warenhuis in 2024 en de oplevering verwachten we begin 2025. Tot slot wordt in 2024 ook het TBL stadsportpark gerealiseerd.
Vergroenen Stadshart
Het vergroenen van het Stadshart draagt bij aan een betere leefomgeving voor bewoners in dit gebied en om de openbare ruimte klimaatadaptief te maken voor bewoners en bezoekers van het centrum. Door het stadshart te vergroenen ervaren bewoners en bezoekers van centrum de verkoeling van groen tijdens warme perioden. Bovendien verbeteren we met vergroening de verblijfskwaliteit in het centrum omdat groen bijdraagt aan het mentaal welzijn en de groene inrichting het ontmoeten van mensen bevordert. De vergroening van de straten en pleinen in de zogenoemde pit is nagenoeg afgerond. We verkennen in 2024 de mogelijkheden om het stadshart (met name het gebied rondom de pit) verder te vergroenen. Voor de locatie en de invulling van de te vergroenen plekken zullen we een participatieproces op starten.